Arbeidsmarkt voor iedereen
Arbeidsmarkt voor iedereen

Bart van Kent - SP

Werk dat bij je past

Bart van Kent - SP
Voor de nieuw gekozen Tweede Kamer staan belangrijke maatschappelijke thema’s op de politieke agenda.  Het manifest ‘Arbeidsmarkt voor iedereen’ beschrijft één van de opgaven voor de komende jaren. Hoe kijken Tweede Kamerleden naar dit manifest? Wat verwachten de verschillende politieke partijen hiermee te doen? Drie vragen over het manifest aan Bart van Kent, namens de SP.

1. Onderschrijft u het manifest, en waarom?

De SP onderschrijft het manifest. Wij vinden dat mensen met een beperking recht moeten krijgen op werk dat bij hen past. Dat kan, afhankelijk van de persoon, bij een reguliere werkgever zijn of bij een sociale werkvoorziening. Helaas is het landelijke netwerk van sociale werkvoorzieningen uitgehold door bezuinigingen van Rutte II. Daarom hebben wij samen met het CDA een initiatiefnota geschreven voor een landelijk dekkend netwerk van sociaal ontwikkelbedrijven. Een goede samenwerking tussen sociaal ontwikkelbedrijven en werkgevers is daarbij van belang om te zorgen dat iedereen de baan krijgt die het best bij hem of haar past. Mensen moeten zich kunnen ontwikkelen naar een reguliere baan, maar zij moeten ook terug kunnen vallen op het sociaal ontwikkelbedrijf als dat nodig is. We zijn ook voor innovaties bij werk voor mensen met een arbeidsbeperking, mits dit niet ten koste gaat van de privacy of het werkgenot en in goed overleg met de werknemers gebeurt.

"Mensen moeten zich kunnen ontwikkelen naar een reguliere baan, maar zij moeten ook terug kunnen vallen op het sociaal ontwikkelbedrijf als dat nodig is."

2. Wat wil uw partij ten aanzien van een inclusieve arbeidsmarkt terugzien in het regeerakkoord?

De SP wil dat de voorstellen uit onze initiatiefnota Sociaal Ontwikkelbedrijf worden overgenomen in het regeerakkoord en dat er genoeg banen komen voor mensen met een beperking bij reguliere werkgevers en de overheid.

3. Welke rol ziet u voor uw partij de komende vier jaar om die arbeidsmarkt voor iedereen te realiseren?

We hopen en verwachten dat in het nieuwe regeerakkoord sociaal ontwikkelbedrijven een plek krijgen en adequate financiering. Mocht dat niet zo zijn, dan is de kans groot dat wij een initiatiefwet gaan indienen om de nota Sociaal Ontwikkelbedrijf realiteit te maken.

Delen

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Doek van Cedris:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06–20 29 53 69.

Mogelijk door: AramPro en Lexenzo

Arbeidsmarkt voor iedereen - 2021©